Изградба на фекална канализација во Кадино

Published on: 28.03.2013 - 16:59

Општина Илинден продолжува со реализација на капиталниот проект Изградба на фекална канализација за прифаќање и третман на отпадните води. Во текот на денешниот ден се работеше на кракот од канализациониот систем што почнува на улица „11“ во н.м.Кадино, а чија должина изнесува 2.800 метри. Средствата за изградба на овој крак од фекалната канализација се обезбедени преку Министерството за транспорт и врски, како грант од Европска инвестициона банка.

По изградбата и предавањето во употреба на првиот сегмент од фекалната канализација во должина од 5.700 метри, со пречистителна станица за 1.250 екв/жители во н.м. Марино, градежните екипи се насочени кон изградба на два сегмента од канализациониот систем во н.м. Кадино и нас. Илинден.

Градежните активности ги следеше и градоначалникот Жика Стојановски кој се запозна со текот на градежните работи и заедно со изведувачите и претставниците од Министерството за транспорт и врски ја мина цела траса по која ќе биде изграден овој крак од канализациониот систем во Кадино. 

Во ова населено место досега се изградени 1.146 метри од канализациониот систем. Веќе се набавени и две пречистителни станици што ќе бидат инсталирани во Илинден и Кадино, со што ќе се пуштат во функција и овие два сегмента од канализациониот систем. Станува збор за пречистителни станици кои се комплетно автоматизирани и претставуаваат модуларни системи кои што зафаќаат мал простор, имаат мала потрошувачка на електрична енергија и можат да се надградуваат во согласност со зголемувањето на капацитетот на еквивалент жители. Прочистената вода е со висок квалитет и може да се користи за наводнување на површините.

Целиот систем за прифаќање и третман на отпадните води на територијата на Општина Илинден се состои од 24 сегменти, кои што се целосно независни еден од друг.

 

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You may use [swf file="song.mp3"] to display Flash files inline

More information about formatting options

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Find Us On...

Find Општина Илинден on TwitterFind Општина Илинден on FacebookFind Општина Илинден on YouTube

пребарување

Видео

„Најдобриот работник“ во Општина Илинден
ilinden.gov.mk © 2013